• STROKOVNA EKSKURZIJA NA PRIMORSKO »PO POTEH OSAMOSVOJITVENE VOJNE 1991«

  STROKOVNA EKSKURZIJA NA PRIMORSKO »PO POTEH OSAMOSVOJITVENE VOJNE 1991«

  V turobno temačnem in oblačnem jutru letošnjega 21. oktobra se je končno le zgodila dolgo pričakovana enodnevna strokovna ekskurzija PVD Sever - Gorenjska na Primorsko, katero je društvo kljub omejitvam v zvezi s Covid – 19, uspelo organizirati v sklopu izvajanja zgodovinske dejavnosti in ohranjanja domoljubnih vrednot. Ekskurzije se je udeležilo 42 članic in članov ter simpatizerjev društva.
  Glede na seznam prijavljenih udeležencev ekskurzije je naš najeti avtobus podjetja skupine Arriva Slovenija pobiral udeležence na sledečih točkah, oz. avtobusnih postajah: železniška postaja Jesenice - Bled – Lesce (mesarija Mlinarič – prevzem malice) - Radovljica - Lakner (Kokrica), kjer je naš predsednik Ivan uvodoma pozdravil udeležence ekskurzije in nato kratko orisal načrt ekskurzije.


 • Veteranski pohod in strokovna ekskurzija na Malenski vrh

  Veteranski pohod in strokovna ekskurzija na Malenski vrh

  V tretje gre rado, pravi slovenski pregovor. In tako nam je na svetovni dan hoje, v petek 15. oktobra, uspelo izvesti že lani dvakrat zaradi varstvenih ukrepov vlade proti pandemiji SARS CoV-2 (COVID – 19) odloženi pohod na Malenski vrh. Navedenega dne pa smo zadeli žebljico na glavico. Sicer nas je Poljanska dolina pričakala z rahlo meglo, ki se je kot pajčolan razprostrla po nižjih delih, njeni vrhovi pa so se že odevali v sonce.


 • OTVORITEV TEMATSKE RAZSTAVE »VOJNA ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO 1991« V OSNOVNI ŠOLI FRANCE PREŠEREN - KRANJ

  OTVORITEV TEMATSKE RAZSTAVE »VOJNA ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO 1991« V OSNOVNI ŠOLI FRANCE PREŠEREN - KRANJ

  V ponedeljek, dne 18. 10. 2021 s pričetkom ob 14.15 uri je v prostorih Osnovne šole France Prešeren – Kranj, potekala otvoritev tematske razstave »VOJNA ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO 1991«, v soorganizaciji: Zveze društev Sever, PVD Sever – Gorenjska in OŠ France Prešeren – Kranj, katere se je udeležilo skupaj 63 oseb.
  Slavnostno otvoritev je povezoval pisec teh vrstic. Kulturni del programa pa so z glasbo in pesmijo popestrili učenke in učenci 2. a razreda OŠ France Prešeren - Kranj, pod vodstvom prof. Marije Mohorič in prof. Silvana Baša, ki je nastopajoče spremljal na klaviaturah.


 • SPOMINSKA SLOVESNOST OB ODKRITJU SPOMINSKEGA OBELEŽJA »TAJNA SKLADIŠČA OROŽJA MILICE – 1990/91« - ZVIRČE

  SPOMINSKA SLOVESNOST OB ODKRITJU SPOMINSKEGA OBELEŽJA »TAJNA SKLADIŠČA OROŽJA MILICE – 1990/91« - ZVIRČE

  V ponedeljek, dne 11. 10. 2021 s pričetkom ob 11.30 uri je pred stanovanjsko hišo Franca Šlibarja, Zvirče 10, občina Tržič, potekala spominska slovesnost ob odkritju 29. spominske plošče »TAJNA SKLADIŠČA OROŽJA MILICE – 1990/91« na območju Gorenjske, katere se je udeležilo okoli 45 ljudi. Organizator spominske slovesnosti je bil PVD Sever - Gorenjska.
  V kulturnem delu programa, katerega je povezovala sekretarka društva Aneta Lavtar, so poleg praporščakov PVD Sever - Gorenjska, OZVVS Tržič, ZB NOB Tržič, OZSČ Tržič sodelovali tudi učenci
  OŠ Bistrica pri Tržiču - podružnične šole Kovor.