• Poročilo o delu in finančno poročilo PVDS Gorenjska za 1.polletje

  V priponkah si lahko ogledate polletno poročilo PVDSG za leto 2021 in polletno finančno poročilo za leto 2021, ki sta bila potrjena na 12. seji UO PVDSG z dne 6. 9. 2021.


 • Predstavitev knjige »SLOVENIJA IN NJENE MEJE V TREH ZGODOVINSKIH OBDOBJIH«

  Predstavitev knjige »SLOVENIJA IN NJENE MEJE V TREH ZGODOVINSKIH OBDOBJIH«

  V Galeriji Krvina v Gorenji vasi smo v počastitev 30. letnice samostojnosti Republike Slovenije predstavili knjigo Slovenija in njene meje v treh zgodovinskih obdobjih. Predstavitev je moderiral dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever, prisotne pa je v uvodu nagovoril tudi župan Milan Čadež. Za prijetno vzdušje je poskrbela moška vokalna skupina Pozdrav.

   


 • Pohod in slovesnost na Vodiški planini

  Pohod in slovesnost na Vodiški planini

  Dne 7. 8. 2021 sem se kot član PVD Sever - Gorenjska in KOBZV NOB Kokrica odzval prijaznemu tovariškemu vabilu iz KOBZV NOB Besnica - Podblica in se z še devetnajstimi pohodniki udeležil že skoraj tradicionalnega vsakoletnega pohoda iz idilične gorske vasice Dražgoše, preko jugozahodnih obronkov Dražgoške gore in planote Jelovica, na Vodiško planino, kjer je letos od 11. ure dalje pri Partizanskem domu potekala spominska slovesnost ob 80. obletnici ustanovitve legendarnega Cankarjevega bataljona, ki je bil ustanovljen 5. 8. 1941 na bližnji Pogrošarjevi plani. V takrat okupirani Sloveniji je bil Cankarjev bataljon vsekakor ena prvih večjih partizanskih enot, katerega je sestavljalo 120 borcev Jeseniške in Jelovške čete. Prva se je imenovala tudi Cankarjeva in je bila ustanovljena 28. 7. 1941, druga pa tudi kot četa Ilije Gregoriča, ki je bila ustanovljena 29. 7. 1941. Cankarjev bataljon je ustanovil Stane Žagar, član glavnega poveljstva slovenskih partizanskih čet in član Komunistične partije Slovenije (KPS). Za poveljnika je bil imenovan znani španski borec Jože Gregorčič - Gorenjc, za političnega komisarja pa Ivan Bertoncelj- Johan Jereb.


 • 35. spominski pohod na Triglav, slovesnost na Pokljuki

  35. spominski pohod na Triglav, slovesnost na Pokljuki

  V spomin na leto 1944, ko so se na vrh Triglava v različnih časovnih obdobjih povzpele tri partizanske patrulje, zadnja od teh je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, je bil letos med 9. in 10. julijem s strani ZB NOB Radovljica v sodelovanju z drugimi veteranskimi organizacijami in stanovskimi združenji (ZVVS, ZSČ in ZPVDS) organiziran že 35. veteranski spominski pohod na Triglav. Pohod poteka tudi v spomin na razvitje slovenske trobojnice na vrhu Triglava leta 1991, ko so jo izobesili in razvili domoljubi, gorski reševalci, policisti, novinarji in drugi.

  Na spodnji povezavi si lahko ogledate video zapis 35.spominskega pohoda na Triglav, slovesnost na Pokljuki.

  Povezava na videoposnetek