16. pohod spomina in prijateljstva JANEZA SVETINE

Vir/avtor: Jože Mencin, Fotografije: Breda Cuznar, Jožica Mihelčič, Jože Mencin

V četrtek, dne 8. februarja je sedemnajst članic in članov PVD Sever Gorenjska počastilo Slovenski kulturni praznik - Prešernov dan tako, da so se pridružili okoli 200 pohodnikom 16. pohoda spomina in prijateljstva v spomin na slovenskega misleca, prevajalca, poznavalca indijske duhovnosti in svetovne književnosti, ki je dne 28.6.1991 v centru Gornje Radgone padel pod streli pripadnika JLA, kot prva civilna žrtev vojne za Slovenijo.

Pohod je tudi letos organiziralo OZVVS Zgornja Gorenjska.

Na zbirnem mestu pri Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici je med 6.30 in 7.50 uro potekal vpis pohodnikov pred startom pohoda. Slednje sta nato nagovorila predsednik OZVVS Zgornja Gorenjska in predsednik organizacijskega odbora pohoda, Janez Koselj in predsednik ZVVS, upok. generalmajor Ladislav Lipič.

Pohodnikom je bila nato predstavljena trasa približno 14 km dolgega pohoda, ki poteka več ali manj po ravninskih predelih. Po startu ob 8. uri se je pohodna kolona že obsijana s sončnimi žarki napotila po pohodni trasi skozi Radovljico, Lancovo in Bled do Prešernovega spomenika poleg Festivalne dvorane, kjer so se pohodniki lahko okrepčali s toplim čajem in krofi. Tu jih je s pozdravnim nagovorom počastil tudi načelnik GŠ Slovenske Vojske generalmajor, dr. Andrej Osterman, sledil pa je tudi krajši kulturni program v izvedbi učencev Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja - Bled.

Drugi del pohoda se je odvil med 11. in 13. uro na pohodni trasi Bled - Zasip - Vrba. Pri Prešernovem spomeniku je nato potekala tudi osrednja kulturna prireditev, kjer je nastopil tudi Veteranski pevski zbor OZVVS Zgornja Gorenjska, pod vodstvom zborovodje Franca Podjeda.

Po zaključku osrednje prireditve so se pohodniki lahko z avtobusi odpeljali na izhodišče pohoda, do Srednje gostinske šole v Radovljici, kjer je organizator poskrbel za pogostitev in druženje.

Nekateri pohodniki iz vrst PVD Sever Gorenjska pa so se odpeljali še v Kranj, kjer Zavod za turizem in kulturo Kranj ob državnem prazniku – Prešernovem dnevu, z organizacijo vsakoletnega sklopa prireditev »Prešernov semenj« poskuša obiskovalcem prikazati pravi nostalgični utrip časa, ko je živel naš veliki pesnik France Prešeren. V ta sklop pa vsekakor sodijo bogat kulturni program, festival lajnarjev, predstavitev oblačil iz 19. stoletja, vožnja s kočijo za obiskovalce ter bogata ponudba na stojnicah, kjer je letos več kot 100 razstavljavcev na stojnicah predstavljalo butične izdelke domače in umetnostne obrti.