Osrednja spominska slovesnost ob 76. obletnici Dražgoške bitke

Članice in člani PVD Sever Gorenjska smo se tudi letos udeležili osrednje zaključne spominske slovesnosti in drugih spremljajočih dogodkov v zvezi z obeleženjem 76. obletnice dražgoške bitke v Dražgošah.

Vse aktivnosti v zvezi tega so potekale v soorganizaciji organizacijskega komiteja za prireditve »Po stezah partizanske Jelovice«, ZB NOB Škofja Loka in ZB NOB Tržič.  

Dražgoška bitka velja za eno večjih bitk med 2. svetovno vojno na teritoriju Slovenije, ki je dokončno porušila mit o nepremagljivosti nemške vojske. Kot vsaka bitka je tudi ta terjala življenja in sicer 9 partizanov ter 41 vaščanov Dražgoš, nad katerimi so se po bitki barbarsko znesli Nemci.

Pohodniška skupina, v kateri je bil tudi pisec prispevka, se je v Dražgoše povzpela iz vasi Podblica po gozdni poti, ki se na sedlu pri cerkvici sv. Jedrta priključi na lokalno cesto proti Dražgošam k osrednjemu spomeniku, kjer vsako leto poteka tradicionalni vrhunec sklopa prireditev "Po poteh partizanske Jelovice", ki ohranjajo zgodovinski spomin dražgoške bitke. Cilj organizatorjev je med drugim tudi popularizacija rekreativnega pohodništva med ljudmi.

Prav zaradi tega je bilo tudi letos organizirano devet pohodov in štirje kolesarski vzponi. Nekateri pohodniki so se na pot podali že ponoči, tako je 308 pohodnikov letošnjega že 39. spominskega pohoda "Po poti Cankarjevega bataljona" s Pasje ravni v Dražgoše prispelo v Dražgoše po 10-12 urni hoji. Prav toliko časa pa je za nekoliko krajšo, vendar težjo pot, potrebovalo tudi letošnjih 108 udeležencev, med njimi tudi pohodnica iz vrst PVD Sever Gorenjska, že 19. rekreativnega pohoda od Železnikov preko Ratitovca do Dražgoš. Letošnjega že 42. pohoda čez Jelovico iz smeri Kupljenik-Babji zob-Selška planina-RovtaricaDražgoše, se je udeležilo 23 pohodnikov, med njimi tudi štirje pohodniki iz vrst PVD Sever Gorenjska. Letošnjega 11. Tržiškega pohoda na relaciji Tržič-Podnart-Češnjica-JamnikDražgoše se je udeležilo preko 160 pohodnikov, od tega tudi dva pohodnika iz vrst PVD Sever Gorenjska z društvenim praporom. Poleg teh pohodov so se pohodniki v Dražgoše odpravili še iz številnih drugih krajev domovine ter tudi zamejstva. Po ocenah organizacijskega komiteja "Po stezah partizanske Jelovice" se je letošnje sklepne 61. spominske prireditve pred osrednjim spomenikom v Dražgošah udeležilo preko 3000 ljudi.

V kulturno umetniškem delu programa spominske slovesnosti, katerega je povezovala Damjana Peternelj, so sodelovali še: Policijski orkester, pod vodstvom dirigenta Romana Grabnerja, Komorni zbor Slovenskega prosvetnega društva Borovlje, operni pevci: mag. Anton Habjan (bariton), Rok Bavčar (bariton), Klemen Kelih (tenor), harmonikar Nejc Jemcem in dramski igralec Aljoša Ternovšek.

Slovesnost se je pričela z igranjem državne himne nato pa je povezovalka programa v nadaljevanju pozdravila: aktualnega Predsednika Republike Boruta Pahorja, nekdanjega Predsednika Republike Milana Kučana in častnega predsednika ZZB za vrednote NOB Slovenije dr. Janeza Stanovnika in predsednika ZZB NOB Slovenije dr. Tita Turnška. Med vidnejšimi udeleženci svečanosti so bili še: podpredsednik VRS in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, državni sekretar na MNZ RS spec. Boštjan Šefic, evroposlanka mag. Tanja Fajon, Načelnik GŠSV generalmajor dr. Andrej Osterman, Župani občin: Železniki (mag. Anton Luznar), Škofja Loka (mag. Miha Ješe), Tržič (mag. Borut Sajovic), predsednik ZDS dr. Tomaž Čas idr.

Po običaju je nato sledil pozdravni nagovor aktualnega predsednika organizacijskega komiteja »Po poteh partizanske Jelovice«, upok. generalmajorja Ladislava Lipiča, ki je še posebej pozdravil vse pohodnike in visoke goste.

Venec pred spomenikom padlim v dražgoški bitki je nato položil Predsednik Republike Borut Pahor, sledilo pa je še več delegacij in sicer več delegacij ZB NOB iz gorenjske regije, Glavnega odbora ZZB NOB Slovenije, društva TIGR, župan MO Ljubljana Zoran Jankovič ter političnih strank: Socialni demokrati, Levica in Stranka Alenke Bratušek.

V osrednjem delu slovesnosti je nastopila slavnostna govornica, Lara Jankovič, slovenska pevka, dramska, televizijska in filmska igralka ter aktualna predsednica gibanja TRS. Njen, vsekakor zanosen govor, je prisotna publika večkrat nagradila z vzpodbudnim vzklikanjem in aplavzi (op.: slavnostni govor je priloga prispevku).

Spominsko slovesnost je zaključil operni pevski trio: mag. Anton Habjan, Rok Bavčar in Klemen Kelih, v spremstvu harmonikarja Nejca Jemca ter povezovalka s pozivom prisotni publiki na snidenje v letu 2019.


Osrednja spominska slovesnost ob 76. obletnici Dražgoške bitke

Članek Osrednja spominska slovesnost ob 76. obletnici Dražgoške bitke

Fotografije: Ljubica Šolar, Ladislav Zupančič, Valentin Klemenčič, Jože Mencin, Damjan Renko