Spominska slovesnost na letališču Jožeta Pučnika

V petek, 22.6.2018 ob 13. uri je ob spominskem obeležju, poleg stavbe Postaje letališke policije Brnik, na letališču Jožeta Pučnika-Ljubljana, potekala spominska svečanost v počastitev dneva državnosti in 27. obletnice osamosvojitvene vojne, katere se je udeležilo okoli 60 ljudi.

Soorganizatorji slovesnosti so bili: Občina Cerklje na Gorenjskem, podjetje FRAPORT Slovenija d.o.o., PVD SEVER Gorenjska in OZVVS Kranj. 

V kulturnem delu programa, katerega je povezovala ena od učenk OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem so sodelovali: kvartet trobil policijskega orkestra (PO) in učenke OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem, pod vodstvom mentorice, ravnateljice prof. Damijane Božič - Močnik.

Pred pričetkom spominske slovesnosti so na prizorišče prikorakali praporščaki: OZVVS Kranj, OZVVS Tržič, OZVVS Zgornja Gorenjska, OZVVS Škofja Loka, Slovenije, OZSČ Tržič  in PVD Sever Gorenjska. Sledila je izvedba državne himne, katero je brez napovedi zaigral kvartet trobil PO.

Povezovalka je v nadaljevanju pozdravila vse prisotne veteranke in veterane, policistke in policiste ter ostale navzoče, še posebej pa g. Franca Čebulja, župana občine Cerklje na Gorenjskem, g. Jelka Kacina, stalnega predstavnika R. Slovenije pri zvezi Nato v Bruslju in  slavnostnega govornika, kot tudi vse ostale goste, ki so se odzvali povabilu na spominsko slovesnost.

V nadaljevanju programa slovesnosti sta ob glasbeni spremljavi kvarteta trobil g. Anton Rešek, predsednik OZVVS Kranj in g. Gortan Simončič, vodja odbora Kranj iz PVD Sever Gorenjska, položila venec k spominskemu obeležju, s čimer so se poklonili spominu na vse umrle med osamosvojitveno vojno na območju letališča. 

Sledil je pozdravni nagovor g. Franca Čebulja, župana občine Cerklje na Gorenjskem, ki je po pozdravu prisotne publike in braniteljev domovine v letu 1991 poudaril pomembnost vloge in pomen vloge takratnih obrambnih struktur ter tudi dejstvo, da je potrebno te vrednote še vnaprej negovati.   

V osrednjem delu spominske svečanosti je nato kot slavnostni govornik nastopil g. Jelko Kacin, stalni predstavnik R. Slovenije pri zvezi Nato v Bruslju, ki je bil v času osamosvojitvene vojne minister za informiranje. Govor primeren družbenemu trenutku je publika nagradila z gromkim aplavzom (op.p: celoten govor je priloga članku). 

V zaključnem delu slovesnosti se je povezovalka v imenu letošnjega glavnega organizatorja, t.j. OZVVS Kranj, zahvalila praporščakom, vsem nastopajočim v kulturno umetniškem delu programa, obema govorcema ter vsem tistim, ki so na kakršen koli način pomagali, omogočili ali sodelovali pri organizaciji in izvedbi spominske slovesnosti. Sledilo je še prijazno povabilo udeležencem svečanosti na družabno srečanje poleg objekta Postaje letališke Policije Brnik ter vabilo k snidenju v letu 2019.