Spominska slovesnost na nekdanjem mejnem prehodu Jezersko

V soboto, dne 23.6.2018 s pričetkom ob 11. uri je pri spominskem obeležju na nekdanjem mejnem prehodu Jezersko, v soorganizaciji občine Jezersko, OZVVS Kranj in PVD Sever Gorenjska, potekala tradicionalna spominska slovesnost ob Dnevu državnosti in 27. obletnici osamosvojitvene vojne, katere se je udeležilo okoli 120 obiskovalcev. 

Spominsko slovesnost  je povezoval pisec teh vrstic, v kulturnem delu programa pa so z izvajanjem skladb, pesmijo in recitalom sodelovali: Kvartet trobil PO (vodja Matej Bovhan - trobenta, Aleksander Mercina - trobenta, Tjaša Bulajić - rog in Matic Kovač - bas pozavna, ženski pevski oktet »Ljudskih pevk z Jezerskega« (Marija Polajnar, Darinka Markun, Polona Šavs, Helena Naglič, Ana žagar, Irma Karničar-Šenk, Ana Čarman, pod vodstvom zborovodkinje Anice Jakopič) in recitatorji (Polona Šavs – upokojenka, Lucija Zupan - dijakinja ekonomske gimnazije ter Jan Meglič, Kristjan Zupan, Matic Retej in Tim Meglič – vsi učenci OŠ Matije Valjavca Preddvor ali PŠ Jezersko. 

Pred pričetkom svečanosti so praporščaki: OZVVS Zgornja Gorenjska, OZVVS Tržič, OZVVS Kranj in PVD Sever Gorenjske izvedli svečani postroj. Uvod v slovesnost je nato brez najave izvedel kvartet trobil PO, ki je zaigral državno himno. 

V nadaljevanju je povezovalec najprej prisrčno pozdravil vse prisotne obiskovalce slovesnosti, še posebej pa gostitelja slovesnosti župana občine Jezersko, g. Jurija Rebolja, občinske svetnike in uslužbence občinske uprave in ravnatelja OŠ Matije Valjavca Preddvor, g. Bogdana Sušnika. 

Med ostalimi gosti so bili še: častni gost in slavnostni govornik nekdanji komandir PM Kranj, g. Stanislav Ficko, predstavnika PU Kranj: pomočnik komandirja PP Kranj, g. Andrej Pavlin in VPO Preddvor, g. Alojzij Zupan, nekdanji komandir PMM Jezersko, g. Huso Bakrač, nekdanja kustosinja Muzeja Policije, mag. Biserka Debeljak, predsednik ZB NOB Kranj, tov. Božidar Jožef Janež, predsednik OO ZB NOB Jezersko in predstavnik LD Jezersko: tov. Dušan Šemrov, predstavniki ZVVS: predsednik PO ZVVS Gorenjske in predsednik OZVVS Tržič, g. Vojko Damjan, predsednik OZZVS Kranj, g. Anton Rešek in drugi. 

Pozdravni nagovor je izvedel župan občine Jezersko, g. Jurij Rebolj, ki je dejal: »Pozdravljam vas na mestu, ki nas vse skupaj povezuje, navdaja s ponosom ter na spomni na čas, ko smo kot državljani enotno zelo goreče živeli za skupen cilj in to je osamosvojitev Slovenije.« Poudaril je svojo pohvalo in zahvalo vsem, ki zelo vestno skrbijo za vsakoletno organizacijo te slovesnosti. V zaključku je tudi poudaril: »………..seveda današnji dogodek ni namenjen zgolj obujanju spominov ampak je nadvse pomemben tudi za dvigovanje narodove samozavesti in poudarjanje pomena kaj lahko kot skupnost dosežemo z enotnostjo.«

V osrednjem delu slovesnosti je sledil govor slavnostnega govornika g. Stanislava Ficka, nekdanjega komandirja PP Kranj (op. p.: govor je v celoti objavljen kot priloga prispevka). 

V nadaljevanju programa slovesnosti so ob glasbeni spremljavi kvarteta trobil PO: g. Jurij Rebolj, župan občine Jezersko, g. Anton Rešek, predsednik OZVVS Kranj ter g. Stanislav Ficko, nekdanji komandir PP Kranj, položili venec k spominskemu obeležju.

Po končanem kulturnem programu se je povezovalec programa v imenu PVD Sever Gorenjska zahvalil za pomoč občini Jezersko, vsem prisotnim praporščakom, nastopajočim v kulturnem programu, obema govorcema, LD Jezersko in postavljavcu ozvočenja g. Alojzu Mesojedcu. Slovesnost je svečano zaključil g. Jurij Rebolj, župan občine Jezersko, ki je vse prisotne najprej prijazno povabil k ponovnemu snidenju v letu 2019, nato pa je sledilo še njegovo povabilo na že tradicionalno družabno srečanje k lovski koči LD Jezersko, kjer se je nato ob lovskem golažu nadaljevalo popoldansko druženje.