Spominska slovesnost na nekdanjem mejnem prehodu Karavanke

V petek, dne 22.6.2018 ob 16. uri je na območju nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Karavanke ob spominskem obeležju, v soorganizaciji Občine Jesenice, OZVVS Zgornja Gorenjska in PVD SEVER Gorenjska potekala osrednja občinska spominska slovesnost v počastitev Dneva državnosti in 27. obletnice samostojnosti R. Slovenije, ki se jo je udeležilo okoli 130 ljudi.

V kulturnem delu programa so sodelovali: Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora in Veteranski pevski zbor OZVVS Zgornja Gorenjska, pod vodstvom dirigenta Franca Podjeda in učenci OŠ Prežihovega Voranca Jesenice.   

Uvod v spominsko slovesnost se je pričel s prihodom praporščakov vseh članic Pokrajinskega odbora ZVVS Gorenjske in PVD SEVER Gorenjska na prireditveni prostor, kar je prisotna publika pospremila s ploskanjem. Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora je nato brez najave zaigral državno himno.  Kot gostitelj je nato prisotno publiko najprej pozdravil župan Občine Jesenice, g. Tomaž Tom Mencinger, ki je poudaril pomen dogajanja leta 1991 ter spomnil na enotnost Slovenk in Slovencev v tistih nevarnih časih. 

Kot osrednji slavnostni govornik je nastopil predsednik Združenja društev Sever, dr. Tomaž Čas (op. p.: govor je v celoti objavljen v prilogi prispevka).   

Slovesnost je izzvenela z zahvalo povezovalca programa, ki se je v imenu soorganizatorjev zahvalil vsem, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi spominske slovesnosti ter prijaznemu pozivu publiki na ponovno snidenje v letu 2019. Slovesnost je bila zaokrožena z družabnim srečanjem v prostorih Policijske Postaje Jesenice.