Spominska slovesnost na nekdanjem mejnem prehodu Rateče

Vir/ Avtor: Alojz Mesojedec, Fotografije: Gortan Simončič, Alojz Mesojedec

V soboto, 16.6.2018 je od 16. ure dalje pri spominskem obeleţju na nekdanjem mejnem prehodu Rateče potekala spominska slovesnost v počastitev dneva drţavnosti, dneva Policije in 27. obletnice osamosvojitvene vojne, katere se je udeleţilo 83 obiskovalcev.

Letošnji glavni organizator slovesnosti je bil PVD Sever Gorenjska, ostali soorganizatorji pa so bili tako kot vsako leto do sedaj občina Kranjska Gora in  OZVVS Zgornja Gorenjska - občinski odbor Kranjska Gora. 

Spominsko slovesnost je povezovala Branka Smole, v kulturnem delu programa pa so z izvajanjem skladb, petjem pesmi in recitalom nastopili: kvartet trobil Policijskega orkestra in z recitalom učenke OŠ Josipa Vandota - Kranjska Gora, pod mentorstvom mentorice Katarine Kejžar.

Uvod v spominska slovesnost se je pričela s svečanim prihodom praporščakov vseh članic Pokrajinskega odbora ZVVS Gorenjske in PVD Sever Gorenjska ter izvajanjem državne himne, ki jo je brez najave izvedel kvartet trobil Policijskega orkestra. V uvodu je nato povezovalka programa prisrčno pozdravila vse prisotne udeleženke in udeležence, vabljene goste, veteranke in veterane ter v kratkem orisu predstavila tudi simbolni pomen spominske slovesnosti ob spominskem obeležju.

V nadaljevanju programa je povezovalka predala besedo županu Kranjske Gore, Janezu Hrovatu, kateri je pozdravil vse prisotne in pohvalil zgledno sodelovanje veteranskih društev in občine Kranjska Gora.

Kot slavnostni govornik je nastopil častni gost in slavnostni govornik Milan Klemenčič, v času osamosvojitvenih procesov poveljnik posebne enote milice tedanje UNZ Kranj, organizator manevrske strukture narodne zaščite za policijo in član koordinacijske podskupine za Gorenjsko, ki je v času vojne za Slovenijo na Gorenjskem koordinirala bojne aktivnosti obrambnih struktur.

V svojem nagovoru je spomnil na čas pred slabimi tremi desetletji. »Vojna za Slovenijo je trajala deset dni. V tej vojni, ki je nismo želeli, so pripadniki tedanje TO in ONZ prisilili JLA, da se je vrnila nazaj v vojašnice, in zagotovili politiki, da je lahko odigrala svojo vlogo in popeljala Slovenijo na pot samostojnosti,« je poudaril Klemenčič in izrazil obžalovanje, da se po osamosvojitvi država ni razvijala v skladu z obljubami politike in pričakovanju večine državljanov. Prav tako je bil kritičen do različnih interpretacij osamosvojitvenega dogajanja.

»Prav je, da se s svečanostmi, kot je današnja, spominjamo takratnih dogodkov in ohranimo verodostojen spomin na takratni čas. Politika, ki spodbuja sovraštvo in izključuje drugače misleče, deli ljudi na leve in desne, ni dobra za slovenski narod. Zdaj je čas, da si vrednote, ki smo jih imeli v mislih, ko smo odhajali na plebiscit, ponovno postavimo kot cilj,« je poudaril slavnostni govornik in dodal, da moramo krepiti socialno in pravno državo, ki naj ne bo brezpotje, iz katerega izhod najdejo le privilegirani, temveč varuh, pod streho katerega smo vsi enaki pred zakonom. »želim si, da bi znali pokazati svojo državljansko pripadnost tudi sedaj, ko Slovenija skupaj z ostalimi evropskimi državami preživlja zahtevne čase. Bodimo enotni, kot smo bili ob vseh velikih dogodkih. Zavedati se moramo, da je imeti lastno državo velika odgovornost in obveza vseh nas. Zato moramo tudi v prihodnje vztrajati na poti do cilja in boljšega življenja vseh državljank in državljanov.

Zaključek slovesnosti je izzvenel v zahvali povezovalke slovesnosti, ki se je v imenu organizatorja slovesnosti zahvalila vsem nastopajočim, govorcema in vsem ostalim, ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji spominske slovesnosti.