Spominska slovesnost na Planici nad Rovtom

Vir/avtor: Damjan Renko, Fotografije: Gortan Simončič, Damjan Renko

Na Planici nad Rovtom je dne 7.4.2018 od 10. ure dalje pri partizanskem spomeniku potekala spominska slovesnost ob 76. obletnici bitke Selške čete Cankarjevega bataljona. Spominsko slovesnost je tudi letos tako kot vsako leto pripravil organizacijski odbor pri MO Kranj v sodelovanju z ZB NOB Kranj, Slovensko vojsko ter krajevnimi skupnostmi Bitnje, Jošt in Žabnica.

Letošnja spominska slovesnost je iz doline privabila okoli 250 ljudi, ki so ob 76. obletnici preboja Selške čete Cankarjevega bataljona iz sovraţnikovega obroča počastili spomin na petnajst padlih partizanov, med katerimi je bil tudi narodni heroj Stane Žagar, po katerem se na Gorenjskem imenujeta dve osnovni šoli in sicer v Kranju in v Lipnici. 

Uvod v spominsko slovesnost se je odvil s prihodom šestnajstih praporščakov iz vrst članic ZB NOB Kranj, območnih odborov ZSČ, OZVVS Kranj in PVD Sever Gorenjska. Nato je Pihalni orkester MO Kranj zaigral državno himno.

Spominsko slovesnost je povezovala Monika Tavčar, v kulturno umetniškem delu programa pa so sodelovali še: pripadniki častne čete Slovenske vojske in praporščaki, učenke in učenci OŠ Staneta Žagarja iz Kranja, Pihalni orkester MO Kranj pod vodstvom dirigenta Mateja Rihterja, MePZ Kokrškega odreda – Preddvor pod vodstvom zborovodje Milana Bajžlja in recitatorka ter mezzosopranistka Darja Resnik – Debevc.

Sledila sta pozdravna nagovora predsednika Krajevne skupnosti žabnica, Matjaža Cimermana in predsednika organizacijskega odbora za spominsko slovesnost na Planici nad Rovtom, Janeza Koširja.

V kulturnem delu programa je nato ena od učenka OŠ Staneta Žagarja iz Kranja povedala, da velika večina njegovih sošolcev hodi mimo doprsnega kipa Staneta Žagarja v šoli pri tem pa ne vedo, kdo je bil ta človek in zakaj se šola sploh imenuje po njem. O njem se tako kot večina njenih sošolcev ni poučila iz šolskih programov, temveč šele ob pripravljanju prispevka za to slovesnost.

Sledil je slavnostni govor predsednice pokrajinskega sveta ZB NOB Gorenjske, tov. Doroteje Osterman, ki je v uvodu najprej pozdravila vse prisotne ter nato preko opisa časovnega obdobja od začetka nemške okupacije, Poljanske vstaje in Dražgoške bitke prešla na opis dogajanja, povezanega s prebojem dela partizanov Selške čete in štabom Cankarjevega bataljona, ki se je dne 26.3.1942 utaboril pri Planici med Malim Rovtom in Lavtarskim vrhom nad Crngrobom. Partizanska straža je še istega dne v štab pripeljala nekega moškega, ki je obljubil, da ne bo nikomur povedal, da je naletel na partizane, zato so ga le-ti izpustili. Toda že naslednjega dne, t.j. 27. marca so partizane obkolile močne nemške enote. Borci so se po štirih urah odbijanja nemških napadalcev odločili, da se bodo z jurišem prebili skozi sovražni obroč. Preboj je uspel le sedemnajstim partizanom, med petnajstimi padlimi v preboju sovražnikovega obroča sta bila tudi partizanka Francka Basaj in eden od organizatorjev partizanstva na Gorenjskem Stane žagar. Za slednjega so kasneje nemške okupacijske oblasti kasneje izdale posebno obvestilo in s tem napovedale konec gorenjskega partizanstva. Povojne jugoslovanske oblasti so padlega Staneta žagarja dne 5.7.1951 razglasile za narodnega heroja. Slavnostna govornica je zaključila s pozivom, da smo kot narod dosegli uspeh v 2. svetovni vojni in ga nadgradili v osamosvojitveni vojni 1991 v obrambi in zaščiti komaj rojene države Slovenije. Dolžni smo skrbeti za te pridobitve in bodimo ponosni na svojo bogato preteklost (op.: celoten govor je priloga prispevku).

Ob igranju žalostinke je nato več delegacij položilo vence k spomeniku petnajstim padlim borcem in sicer iz: MO Kranj, Krajevnih skupnosti Bitnje, Jošt in Žabnica, ZB NOB Kranj, KOBZV NOB Stražišče, KOBZV NOB Bitnje in Žabnica, ZB NOB Škofja Loka, KOBZV NOB Srednja Dobrava, OZVVS Kranj in PVD SEVER Gorenjska. Po položitvi vencev so se vsi obiskovalci slovesnosti z minuto molka poklonili spominu na padlo petnajsterico partizanov.

Zaključek spominske slovesnosti je izzvenel v zahvali organizatorja nastopajočim in publiki, katero je povezovalka pozvala k ponovnemu snidenju v letu 2019.