Spominska slovesnost ob 21. obletnici tragedije na Okrešlju

Vir/avtor: Jože Mencin, Fotografije: Jožica Mihelčič, Jože Mencin

V nedeljo, dne 10. Junija letos je minilo enaindvajset let od tragične nesreče, na območju Turskega žleba, nad Okrešljem, kjer se je med usposabljanjem gorskih reševalcev s helikopterjem v gorah smrtno ponesrečilo pet gorskih reševalcev – letalcev, med njimi tudi naš sodelavec in poklicni kolega ter prijatelj Mitja Brajnik.

Prav zaradi tega se vsako leto zberemo poleg spominskega obeležja, kjer obudimo spomin na to tragično nesrečo. Tako se je tudi letos na tem kraju zbralo okoli 200 policistov, planincev in sorodnikov, med njimi tudi 7 članov PVD Sever Gorenjska.

Na pohod do spominskega obeležja na Okrešlju smo se podali iz dveh smeri. Prva skupina je na lokacijo spominske slovesnosti prispela iz Logarske doline, mimo planinske koče »Orlovo gnezdo« in slapa Rinke. Druga skupina v kateri so bili kondicijsko bolje pripravljeni pohodniki pa se je do Okrešlja podala iz smeri Jezerskega, mimo Kranjske koče na Ledinah in Savinjskega sedla. 

Uvod v spominsko slovesnost pri spominskem obeležju so z glasbenim nastopom izvedli člani Policijskega orkestra. Sledil je govor predstavnika GPU, ki je opisal tragičen dogodek izpred 21. let.

Sledila je kratka maša policijskega vikarja, Igorja Jereba, polaganje venca k spominskemu obeležju ter zaključni glasbeni nastop članov Policijskega orkestra.

Prav med potekom spominske slovesnosti je na nasprotni strani Okrešlja prišlo do gorske nesreče v kateri je bil plezalec težje poškodovan. Tako smo lahko neposredno spremljali njegovo helikoptersko reševanje. 

Po zaključki slovesnosti je sledilo prijetno druženje pohodnikov v planinski koči »Orlovo gnezdo« in prijetnem lokalu »Lampa« v Lučah.