Spominske slovesnosti na območju Ljubelja

Damjan Renko

Dne 25.6.2018 s pričetkom ob 13. uri, je v soorganizaciji občine Tržič, OZVVS Tržič, Območnim združenjem ZSČ Tržič in PVD SEVER Gorenjska, pri spominskem obeležju ob portalu cestnega predora, na območju nekdanjega mejnega prehoda Ljubelj, potekal prvi del spominske slovesnosti ob prazniku Dneva državnosti in 27. obletnici osamosvojitvene vojne, katere se je udeležilo 68 obiskovalcev. 

Glasbeni uvod v slovesnost, katero je povezovala Janja Nemc je brez napovedi izvedel Pihalni orkester Tržič, ki je odigral koračnico, petčlanska delegacija v sestavi: mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič, g. Damjan Vojko, predsednik PO ZVVS za Gorenjske in predsednik OZVVS Tržič, g. Marjan Anzeljc, vodja odbora PVD Sever – Tržič, g. Milan Zupan, predsednik OZSČ Tržič in tov. Jure Jerkič, predsednik ZB NOB Tržič, pa je položila venec k spominskemu obeležju ob portalu cestnega predora.

Drugi del slovesnosti se je nato odvil še na platoju pri spominskem obeležju, poleg gostišča »KARAVLA KOREN« v Podljubelju, katere se je udeležilo okoli 120 obiskovalcev. V kulturnem delu programa sta nastopila Pihalni orkester Tržič in pevka Neža Čadež.

Uvod v ta del slovesnosti so v svečanem mimohodu izvedli praporščaki in 15 pohodnikov, ki so se udeležili letošnjega že 18. tradicionalnega pohoda po poteh TO Tržič (op.: letošnja trasa Draga-Prevala-Ljubelj).

V pozdravnem nagovoru je nato župan občine Tržič, mag. Borut Sajovic, po pozdravu gostov in publike na kratko orisal vlogo enot TO in Milice na območju Ljubelja med osamosvajanjem ter se nato sprehodil skozi čas vse do danes ter pri tem pozval k ohranjanju vrednot osamosvajanja.

Kot slavnostni govornik je nastopil g. Anton Rešek, upokojeni podpolkovnik SV, organizator MSNZ in nekdanji pomočnik načelnika za zaledje v 3. PŠSV Gorenjske ter aktualni dolgoletni predsednik OZVVS Kranj, g. Anton Rešek, ki je bil deležen aplavza prisotne publike (op.: celoten govor je priloga prispevku).

V zaključnem delu slovesnosti je ob glasbeni spremljavi Pihalnega orkestra Tržič nato tričlanska delegacija v sestavi: mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič, g. Damjan Vojko, predsednik PO ZVVS za Gorenjske in predsednik OZVVS Tržič, g. Marjan Anzeljc, vodja odbora PVD Sever – Tržič, položila še venec k spominskemu obeležju pri bivši karavli.

Ob zaključku slovesnosti je sledila še podelitev jubilejnih spominskih značk posameznim pohodnikom, katero je izvedel g. Vojko Damjan, predsednik OZZVS Tržič.

Povezovalka programa se je ob zaključku v imenu soorganizatorjev zahvalila vsem izvajalcem kulturnega programa, prisotno publiko pa povabila k snidenju v letu 2019. Zaključek slovesnosti se je tradicionalno odvil v gostišču »KARAVLA KOREN« ob veteranskem golažu.