Veteranski pohod po poteh aktualne akcije KAMEN, Golica 2018

Vir/avtor: Jože Mencin, Fotografije: Jožica Mihelčič, Jože Mencin

Kot že nekaj minulih let smo tudi v letošnjem programu dela PVD Sever Gorenjska zapisali, da bomo skupaj z veteranskimi in stanovskimi kolegi, poskušali tudi z rekreativnim pohodništvom ohranjati spomin na osamosvojitvena dogajanja na območju Gorenjske regije ter hkrati ohranjali tudi visoko raven zdravja članstva ter krepili dobre medsebojne odnose ter utrjevali vezi med članstvom.

V ta namen smo tudi letos ponovno organizirali skupni planinski pohod na vrh planine Golica, s posebnim poudarkom na ohranjanje spomina na eno od osamosvojitvenih aktualnih akcij in sicer akcijo »KAMEN«.

Tako se je v četrtek, dne 10.5.2018 ob 8. uri na parkirnem prostoru pred hipermarketom podjetja ŠPAR v Radovljici zbralo skupaj 34 pohodnikov iz vrst članstva PVD SEVER Gorenjska in Kluba upokojenih delavcev MNZ »Maks Perc« - Bled ter vabljenih gostov – članov PVD SEVER Zasavje ter PVD SEVER Dolenjska in Bela Krajina. Pohodnikom sta se pridružila tudi praporščaka PVD Sever Gorenjska in PVD Sever Zasavje s pohodnima praporoma.

Pot smo nadaljevali z vozili do Križevca, kjer smo si med potjo zvedavo ogledovali in občudovali visokogorske travnike polnih prekrasnih cvetočih narcis. Pred začetkom pohoda je pisec teh vrstic pohodnikom predstavil traso samega pohoda ter jim obudil zgodovinski spomin na aktualno akcijo slovenske milice s kodnim imenom »Kamen«, ki je v aprilu 1991 predvidela variantne postopke za ukrepanje milice ob morebitnem poskusu zasedbe državne meje s strani enot JLA. Akcija »Kamen« je imela dve verziji in sicer je prva imela tri, druga pa dve fazi. Vsaka od teh pa je predvidela tudi vključitev pripadnikov takratnih enot TO. V zadnji verziji je bil načrt med milico in TO usklajen tudi tako, da bi TO preprečila prihod JLA na območje mejnih prehodov, milica pa bi varovala območja mejnih prehodov in ne bi dovolila njihove zasedbe.

Od tam smo nadaljevali pot peš, po lepi planinski poti čez Pusti rovt, gorskega sedla Suha, Krvavke, Male Golice na vrh Golice. Na sedlu Suha je nekaj pohodnikov krenilo po spodnji poti proti planinski koči, večina pa je nadaljevala pot po trasi nekdanje graničarske patruljne poti do vrha Golice, kjer je pred osamosvojitvijo JLA s posadko graničarjev mejne karavle »Franceta Prešerna« izvajala nadzor nad gibanjem v območju mejnega pasu. Ves čas so nas spremljale cvetoče in gosto posejane narcise ali »ključavnice«. Vreme je bilo pohodnikom naklonjeno, prisotno pa je bila tudi zvrhana mera dobre volje, vztrajnosti in smeha. Prisotna je bila tudi pripravljenost pomagati sopohodnikom, še posebej pohodnicam nežnejšega spola. V planinski koči na Golici (1582mnv), ki se nahaja nad gozdno mejo pod bližnjima vrhovoma Golice (1835 mnv) in Krvavko (1784 mnv), se nam je odprl lep razgled tudi na gore v okolici, ki obdajajo Gornjesavsko dolino in sicer na Malo Golico (1646 mnv), Planino Kladje (1271 mnv) in planino Možine (1352 mnv). Po kratkem počitku in prijetnem klepetu smo si nabrali novih moči za spust v dolino, katerega smo opravili mimo »Fenca« do kmečkega turizma »Betel« v vasi Planina pod Golico, kjer nas je že čakalo prijazno osebje z aperitivom in odličnim kosilom.   

Naši veteranski gostje iz PVD SEVER Zasavje ter PVD SEVER Dolenjska in Bela Krajina so nas Gorenjce v prihodnosti povabili, da jim vrnemo obisk, oziroma se udeležimo njihovih veteranskih pohodov ob katerih bomo spoznavali tudi njihove naravne lepote, znamenitosti in ljudske običaje.